ידיעות, הצעות והארות נא לשלוח למייל:
shalevmosh@gmail.com
מחקר של הביטוח הלאומי חושף את הבלגן בתשלום - ואי תשלום - של דמי אבטלה.
לפי המnקר: 75 אלף מובטלי קורונה לא קיבלו דמי אבטלה
לפי המחקר, מדובר בכ-12% מהמובטלים בשכר נמוך. נתון זה מלמד כי למרות שהיקף תשלום דמי האבטלה הורחב בתקופת הקורונה, יש מספר גדול של מובטלים שלא קיבלו מהממשלה כל סיוע בשנה האחרונה.
והבלגן "חוגג": עוד עולה מהנתונים שהיקף האבטלה גבוה משמעותית מנתוני מקבלי דמי האבטלה של הביטוח הלאומי.
המחקר, שנערך על ידי מנהלת אגף מחקרי גבייה ביטוח הלאומי רפאלה כהן והחוקר קובי כהן, עסק בעובדים בשכר נמוך, שהם הציבור שנפגע בצורה הקשה ביותר מאבטלת הקורונה. זאת, בשל העובדה שרובם מועסקים בענפים או בתפקידים שלא ניתן להעביר לעבודה מרחוק, כמו ניקיון, שמירה, בנייה או מכירה קמעונאית. החוקרים מציינים כי שיעור העובדים בשכר נמוך בישראל הוא השני לרעה ב-OECD אחרי ארה"ב.
706 אלף איש בגילאי 18-70 עבדו בינואר 2020, כלומר לפני המשבר, בשכר נמוך שבין 2,500 שקל ל-7,200 שקל והם היו אז כרבע מהעובדים בישראל. השכר הממוצע שלהם היה 5,200 שקל, כלומר פחות משכר מינימום.
הממשלה ביצעה הקלות שונות כדי להרחיב את מעגל מקבלי דמי האבטלה בתקופת משבר הקורונה, אולם מתברר כי למרות ההקלה הזו 12% מהעובדים בשכר נמוך, שהם 86 אלף איש, היו מובטלים אך לא קיבלו דמי אבטלה בשיא המשבר בחודש אפריל. סביר להניח שרובם לא צברו אפילו חצי שנה אכשרה. במאי וביוני ירד שיעורם במקצת כלומר 72 אלף במאי ו-67 אלף ביוני. ממוצע השכר של המובטלים האלה כשעוד עבדו היה 4,600 קל.